Druga prilika

Cass Hunter, Druga žena 
(Znanje, 2019.)


Postoji zanimljiva izreka nekog anonimnog autora koja kaže kako se četiri stvari na svijetu ne mogu vratiti. Prva je izgovorena riječ, druga ispaljena strijela, treća protekli život, a posljednja propuštena prilika. O posljednje dvije nepovratne stvari govori roman „Druga žena“ britanske autorice Rosie Fiore koja piše pod pseudonimom Cass Hunter.
Roman govori o znanstvenici Rachel koja zajedno sa svojim suradnikom Lukeom radi na izuzetnom otkriću – antropomorfnom robotu u obličju žene. Nakon Racheline smrti, Luke robota koji čuva Racheline uspomene dovodi u njezinu kuću u kojoj žive Rachelin suprug Aidan i kći tinejdžerica Chloe. Robot imena iRachel s vremenom i sve većim zbližavanjem s obitelji (čak i Aidanovom zatvorenom majkom Sinead) zadobiva osobine prave žene, gotovo stvarajući emotivnu stranu osobnosti.
Roman koji neodoljivo podsjeća na dramu „Lutka“ Mire Gavrana poigrava se fantastičnim, ali i ljudskim, promišljajući upravo o propuštenim prilikama dvoje supružnika koje je rastavila smrt:

„Možemo kupiti ljuljačku i gledati iz susjedstva dok prolaze. (…) Nikada nisu kupili ljuljačku za trijem.“

Autorica promišlja i o obiteljskoj zajednici te, slijedeći tijek pripovijedanja i sadržaj koji otkriva status udovca i njegove kćeri, o obitelji govori:

„Može li obitelj imati samo dva člana? Premali smo i preobični, tata i ja. Zajedno nismo dovoljni da tvorimo pravu obitelj. I zbog toga mi se srce kida.“

Priča je do Racheline smrti pripovijedana u trećoj osobi, a nakon nje zalazi u prvu osobu te je donose Chloe, Aidan, Luke, Sinead, kao i iRachel, a osim toga, obogaćena je i porukama koje razmjenjuju Chloe i njezine prijateljice Amy i Jess ili pak njezini roditelji.
„Druga žena“ roman je koji iznosi žaljenje za svime što je moglo biti i poučava načinima  na koje se boriti s tugom i teškim događajima, ali je ujedno i roman koji ukazuje na to da su svaka tuga i neuspjeh nit vodilja ka novom znanju, novom iskustvu i stjecanju nove ljubavi – svega onoga što će biti isprika za prošle propuštene prilike, odnosno nova prilika za život.

Primjedbe