Smisao života leži u ljubavi

Michael Poore, Deset tisuća života
(Lumen, 2017.)

Teško je razmišljati o smrti. Za ljude je one strašna, zazorna, tužna, za neke druge pak vrelo filozofskog i religijskog promišljanja. Što nastupa netom prije smrti? Proleti li nam cijeli život ispred očiju ili se jednostavno ne dogodi ništa, samo - prekid životnoga programa? I, što je još važnije, što se nalazi s onu stranu smrti? Ovom tematikom zabavio se književnik Michael Poore u svojemu romanu iz 2017. godine. "Deset tisuća života" fantastičan je roman koji započinje na originalan način - sasvim pomaknutim rečenicama:
"Ovo je priča o mudracu zvanom Milo. Počinje onoga dana kada ga je pojeo morski pas."
Rečenice se nastavljaju u različitim opisima Milovih života, ukupno 9995 njih. Njemu, najstarijoj duši na svijetu, ostalo je tek pet prilika (pet proživljenih života i smrti) koje mora dobro iskoristiti kako bi dostigao savršenstvo, susreo se s Naddušom i sačuvao vlastitu dušu. Ovaj susret zapravo se ogleda u njegovu susretu sa Suzie, njegovom ljubavi, ali i Naddušom koja predstavlja Smrt. Milo se rađa i umire u različitim povijesnim razdobljima, a dotiče se čak i nama nepoznate budućnosti.
Tekst podsjeća na onaj koji zatječemo u romanu "Galeb Jonathan Livingston". Istovremeno se djelom protežu filozofska promišljanja o životu, smrti i ultimativnom životnom smislu - ljubavi.
Autor u svojemu literarnom ostvarenju propituje važnost i stanje duše:
"Za dušu je najvažnije učenje. Postoji beskonačno mnogo stvari koje se može naučiti i poučiti. Postoji beskonačno mnogo načina na koje se učenje i poučavanje može odvijati. Možeš učiti iz pogrešaka, za početak."
O koncu duše, njezinu svršetku, razmišlja i lik:
"Hoće li boljeti? Hoće li izgorjeti poput zvijezda ili će samo odjednom prestati postojati?"
Iako se Milova duša inkarnira u različita bića i stvari, na njegovu se putu uvijek, u svakom životu, pronađe Suzie koja predstavlja savršen život u kojemu najviše žudi za življenjem prožetim ljubavlju i zajedništvom. Na svoj neobičan način, ovaj roman svjedoči o najvažnijem: nijedno življenje, nijedno umiranje nemaju smisla u životu lišenom ljubavi. Riječima jednoga od najvećih pjesnika našega doba, vjera u ljubav nam je nužna, ona je imperativ koji stječemo rođenjem "jer ljubav je sve".

(MM, 25. 4. 2019.)

http://amazonke.com/2019/05/02/deset-tisuca-zivota-michael-poore/

Primjedbe