Ogenj – nekoliko pitanja za vatrenu podravsku celtic punk petorku

  3 pogleda

Ogenj – nekoliko pitanja za vatrenu podravsku celtic punk petorku

Virovitička publika ovoga će petka imati priliku nazočiti pravoj glazbenoj poslastici. U virovitičkom kafiću „Štedna“ 11. svibnja nastupiti će mladi glazbeni sastav Ogenj  iz Koprivnice koji je u hrvatsko glazbeno nebo unio pravi vihor punka i rocka upotpunjen sjajnim dodatkom folka i podravsko-međimurskoga karaktera. Marina Mađarević je za portal Info centar za mlade razgovarala s celtic punk petorkom o njihovu stvaralaštvu, samom bendu i planovima za budućnost.


Mi u Virovitici fascinirani smo jedinstvenim vatrenim bendovima (dovoljno je spomenuti naše „domaće dečke“ Vatru i ZMaJ) pa nas veoma veseli i Ogenj koji će uskoro zagrijati atmosferu u našemu gradu. Tko je Ogenj i kako je on nastao?
- Ogenj je bend nastao krajem 2015., čine ga Tomo na bisernici i gitari, Filip na gitari, Denis na bubnjevima, Nikola na basu i Tara koja je prva violina Ogenja, no njegov sastav mijenjao se svih ovih godina pa nam se tako promijenila nekolicina prijatelja u bendu. Od samih početaka do danas stalni su Nikola, Filip i Tomo. Doduše, Nikola je u početku sjeo za bubanj, Filip za bas gitaru, dok se Tomo se držao svojih instrumenata, gitare i tamburice (nju je u to vrijeme tek počeo svirati), ali smo vrlo brzo posložili situaciju pa su se Nikola i Filip primili svojih „prirodnih“ instrumenata: prvi bass-gitare, a drugi gitare. U početku smo svirali kao akustični trojac, bez udaraljki ili bubnjeva, zatim nam se u proljeće 2016. pridružio bubnjar Relja i zajedno s njim odradili smo  svoju prvu službenu svirku – ispred štale. :) Tad smo snimili i prve pjesme i počeli ličiti na pravi bend.  Relju zamjenjuje Karlo, a u tom vrijeme nam se priključuje i Tara. Karlo odlazi zadnjim danom 2016., ali vraća se Denis iz Engleske i sjeda odmah na vruću stolicu bubnjeva u Vintage Industrial Baru gdje smo nastupili s Cinkušima. Ako vas zanima ime… Spomenuo sam to već u jednom intervjuu pa ću ponoviti i sada. :) Samo ime Ogenj došlo je negdje krajem 2015., u zimskim danima, kada vatra veselo pucketa u peći i grije srca i duše svih koji su oko nje. Prekrasna zimska idila, zornice, advent, doprinijeli su stvaranju i imena i jednog benda koji „gori i grije“ i dalje.

Često vas uspoređuju sa stranim glazbenicima i glazbenim sastavima poput Poguesa, Flogging Molly, Dropkick Murphysa, Kongosa, Judah and the Lion, Mumford and Sonsa (ali i legendarnih Cinkuša) te sličnih skupina koje u svoje glazbene komade vješto implementiraju elemente svojih tradicijskih kultura. Ogenj u svoj zvuk unosi duh Podravine i Međimurja. Pa  kako rock i punk zapravo funkcioniraju na kajkavštini i tamburici?
Mi velimo da smo bend koji svira folk rock uz varijacije. Na jednoj strani je etno štih, a s druge strane, volimo se poigrati glazbom, unijeti nešto kompletno drugačije i pobjeći u krajnost, punk i metal. Na nas i naše stvaralaštvo svakako su utjecali i sredina iz koje dolazimo, ali i prethodni bendovi u kojima smo svirali nešto drugačije stvari (npr. grind, punk, HC). Treba spomenuti da su nam tekstovi u potpunosti autobiografski, inspirirani našim životima. Takav je cijeli album; autobiografska priča koja ide od ljubavi i zaljubljenosti do određene melankolije. Naše pjesme su posebne jer nas, zahvaljujući tom našem kajkavskom, čine drugačijima od svih ostalih rock ili punk bendova. Taj naš jezik jednoga bi dana čak mogao dobro funkcionirati i kao turistička promidžba jer, na kraju krajeva, Austrijancima ili Poljacima ionako nije stalo do jezika, već do glazbe.

S obzirom na jedinstvenost jezika, dogodi li se da publika ne razumije tekst pjesama?
- Ponekad se dogodi, ali nestane vrlo brzo jer publika prihvaća glazbu i energiju koju donosimo. Jezik je manje bitan. Dokazuju to i svirke na kojima su osobito zanimljive reakcije publike pa se tako „kaj“ prihvaća i u Sarajevu, osobito kad krenu prvi taktovi „Hote, hote“. :)

Vaš bend pravo je osvježenje za glazbenu scenu kojoj nedostaje pravoga punk-zvuka i brzog plesnog ritma, a pjesme poput „Hote, hote“, „Lepa Mara“ i „Ljubaf na najjakše“ već su odavno osvojile slušatelje. Kako je prihvaćen vaš novi album „Domaj“?
Album je prihvaćen poprilično dobro. Dobiva brojne pozitivne recenzije i osvrte, čak ga nazivaju i albumom godine (nećemo lagati da nas to ne veseli). :) Drago nam je i što smo svoju energiju uspjeli pretočiti na album, ali prije svega nas raduje zadovoljna publika pred kojom možemo opravdati svoj dosadašnji uspjeh. Prvi veliki izazov za „opravdavanje“ bio nam je travanjski nastup u zagrebačkoj Tvornici.

Kakvi su planovi za budućnost? Što očekuje virovitičku publiku?
Svirati, svirati i još malo svirati – ali na što neobičnijim mjestima. :) Planiramo snimiti još videa s novim singlovima s našega albuma, pred nama je i svirka na MIMO-ju u Zagrebu koja će malo odskakati od našeg uobičajenog repertoara, a  tu je, naravno, i Virovitica koju s nestrpljenjem očekujemo. Raduju nas promjene ambijenta i publike jer nas to puni energijom i nekom novom dozom kreativnosti koju svaki glazbenik treba.

Sve informacije o bendu možete pronaći na njihovoj službenoj Facebook stranici, a svakako poslušajte (i pogledajte) video koja vam donosimo u nastavku.


Razgovarala: Marina Mađarević

U svibnju 2018.

Primjedbe