Uspavani čarobnjak u plastičnoj vrećici

 


Žarko Jovanovski, La Embriaguesa

(Udruga Jutro poezije, Zagreb, 2021.)


            Španjolska, odnosno katalonska riječ za pijanstvo glasi embriaguez. Budući da je najuočljivija značajka underground pjesništva čitanje poezije postavljeno, onako scenski, usred oblaka dima cigarete, okupano dovoljnim brojem maligana, Jovanovski iskorištava maliganski topos i stavlja ga u naslov svoje zbirke pjesama La Embriaguesa.

Autor i u ovoj knjizi pokazuje prepoznatljivu slobodu i igru u kreiranju pjesama, poigrava se velikim i malim slovom, interpunkcijom, ponavljanjem sadržaja koji su redovito izuzetno zvučni (autorovo čitanje uživo zvuči još bolje od samoga teksta koji će svatko od nas, ponaosob, pročitati). Ne libi se vulgarizama ni traženja mjesta za skrivanje u tjelesnim potrebama i alkoholu. U nekoliko pjesama, zanimljivo, pojavljuju se duchampovski toposi vezani za njegova djela (Pisoar) ili kao stvarna pojava imena u jednoj neobičnoj pjesmi koja obuhvaća tek 19 puta izrečenu riječ „duša“ (ovakva učestala ponavljanja u pjesnikovim tekstovima djeluju ritmično, ali i udahnjuju čitanju dojam proglasa kakvi su se, glasno i snažno, čitali na ulicama). Jovanovski književnosti pristupa minimalistički, ludistički koketirajući s riječju i smislom. Nerijetko u stihove ubacuje germanizme i pokoji anglizam. U bolno snažnim stihovima pjesme Urar i nebo čitamo svu svoju istinu – čovjek se žali, a priroda šuti: „A jedno je nebo, gore / Uporno šutjelo, / Svu svoju težinu.“

Njegov je lirski subjekt lik izgubljena čovjeka koji je razočaran onime što vidi, čuje i doživljava, dakle svime što ga okružuje. Taj izgubljen čovjek, skrivajući svoje osjećaje u dimnim zavjesama i kapljicama, umjesto snažnoga glasa svijetu nudi emociju, introvertiranost, tek dijalog sa samim sobom. Izbjegava sukobe, ne želi biti heroj ulice, već postaje njenim dijelom, pločnikom ili zgradom, kao da duboko u sebi želi postati dijelom aerosola, bijeli, čisti oblak na plavom nebu. Pristat će taj lirski subjekt na uklapanje i, umjesto čujnoga krika, on će usnuti u potrazi za čistoćom Majke Prirode, uspavan stihovima: „u jednoj plastičnoj vrećici / čarobnjak čvrsto spava.“ (Izdajica).

 

(MM, srpanj 2021.)

Primjedbe