Čovjek je kao šuma - gdje leži ljudska sreća


 Jan Bolić, Život koji želiš živjeti

(Beletra, 2020.)


    Plošnost današnjega svijeta prečesto se temelji na jednom osnovnom osjećaju: zadovoljstvu. Danas je postalo važno pitati se samo jesmo li sretni. Međutim, to suvremeno životno zadovoljstvo izbjegava grebanje ispod površine, a svejedno svoje carstvo pronalazi u površnim stvarima: materijalnom blagostanju, privlačnosti vanjštine, blagodatima društvenih mreža na kojima je najvažnije odobravanje nepoznatih ljudi. Drugim riječima - ne stiže se do ljudske nutrine, sve ostaje na zadovoljenju tuđih mišljenja i onoga što oko vidi. U principu, cijeli ljudski život sveo se na traganje za ljudskim prihvaćanjem u kojemu se zaboravlja na ono važnije prihvaćanje: ljubav i rad na vlastitom razvoju. Na tragu rečenice Alberta Einsteina „Ako želite živjeti sretan život, povežite ga s ciljem, a ne s ljudima ili stvarima.“ i želje da izazove promjenu u pojedincu, a ne društvu mladi riječki autor Jan Bolić objavljuje svoju knjigu Život koji želiš živjeti
    Nakon tri književna izdanja, zbirke pjesama Trenutci, romana Težina stvarnosti i proznih zapisa Može biti lijepo, Bolić objavljuje i svoj prvi duži neknjiževni tekst inspiriran kolumnama koje piše za Večernjakovu blogosferu. Riječ je o žanrovski hibridnoj knjizi koja živi između autobiografije i self-helpa. Pisana je jednostavnim jezikom, na trenutke klišejiziranim rečenicama i pomalo naivnim didaktičnim uputama koje, gledane u cjelini, ostvaruju vrlo optimističnu poruku. U četiri cjeline autor potiče čitatelja (kojega u startu oslovljava čitateljem u muškom rodu jer se svim svojim pratiteljima, i ženskim i muškim, želi obraćati kao - čovjeku) na zdrav život, pronalazak vlastitih malih sreća s pomoću kojih će izgraditi doista sretan i zadovoljan život. 
Pronašao sam ono što sam tražio, a tražio sam to posvuda. Nisam pažljivo slušao. Svoj dom. Svoj mir. Pronašao sam. U sebi. U ljudima koje volim.
    Prva cjelina naziva se Prihvati i donosi objašnjenje autorova zdravstvenoga stanja i bolesti koja ga cijeli život prati (spinalna mišićna atrofija), druga cjelina Vjeruj potiču čitatelja na vjerovanje u svoje snove, Rasti objašnjava autorov spisateljski rad, a Budi zahvalan zaokružuje cijelu zbirku koja odiše zahvalnošću: majci, obitelji, životu... Svaka cjelina sadrži nekoliko desetaka poglavlja. Na kraju svakoga poglavlja nalazi se mala mudra misao u obliku poetiziranoga didaktičkoga mikronaputka za bolji život. Svakim novim savjetom Bolić svoga čitatelja podsjeća kako je čovjekova unutrašnjost svemir ili šuma - mjesto koje tek treba dobro upoznati.
Čovjek je kao šuma: što dublje ulaziš u nju, sve je više upoznaješ.

     Jan Bolić svojim radom i upornošću daje sjajan primjer koliko je važno raditi na sebi, promišljati, učiti i svakodnevno, iznova i iznova, u malim uspjesima (poput blagoslova da smo ujutro ustali iz kreveta, da su naši najdraži zdravi, pa čak i malih radosti poput toga da možemo jesti i gutati pistacije i bademe) tražiti svoju sreću, a ponajviše izražavati zahvalnost za sve dobro koje nam je život darovao.


(MM, 9. 10. 2021.) 

Primjedbe